havalandirma-nerelerde-kullanilirHavalandırmanın genellikle kapalı ortamları havalandırmak için kullanıldığını sizlere söylemiştik.Şimdi ise nerelerde ve niçin kullanıldığı hakkında bilgi vereceğiz.İlk olarak kolay bir örnekle başlayalım,herkesin evinde mutfağı tabikide vardır. Ama bazı mutfaklar varki içeri hava girmeyen ve penceresi olmayan tabi yemek pişirdiğimizde mutfakta yemek kokuları dolaşır bunları önlemek için aspiratör tercih edilir. Aspiratör sayesinde bu kötü kokular çekilir ve içeriye temiz hava aktarılır.Bir başka örnek ise hava almayan ve kapalı olan lavabolar. Bu lavabolarda ise pervane gibi sistemler sayesinde kötü koku ve hava dışarıya atılarak içeriye temiz hava girmesi sağlanır. Büyük fabrikalarda ise havalandırma insan sağlığı için havalandırma sistemleri çok önemlidir.Kapalı fabrikaların havalandırılması için daha büyük sistemler kullanılıyor.

İyi monte edilmiş ve bakımı yapılmışsa, doğal bir havalandırma sisteminin mekanik havalandırma sistemlerine kıyasla birkaç avantajı vardır.

  • Doğal havalandırma, doğal kuvvetlerin ve büyük açıklıkların kullanımı nedeniyle genellikle daha ekonomik bir yüksek havalandırma hızı sağlayabilir.
  • Doğal havalandırma, özellikle ısıtma gerekli değilse, daha enerji verimli olabilir.
  • İyi tasarlanmış doğal havalandırma, daha yüksek gün ışığı seviyelerine erişmek için kullanılabilir.

Teknoloji açısından bakıldığında, doğal havalandırma, basit doğal havalandırma sistemleri ve ileri teknoloji doğal havalandırma sistemleri olarak sınıflandırılabilir. Sonuncusu bilgisayar kontrollüdür ve mekanik havalandırma sistemleri (örneğin hibrit veya karma mod sistemleri) tarafından desteklenebilir. Yüksek teknoloji ürünü doğal havalandırma, mekanik havalandırma sistemleriyle aynı sınırlamalara sahip olabilir; bununla birlikte, hem mekanik hem de doğal havalandırma sistemlerinin avantajlarına da sahiptir.

Düzgün tasarlanırsa, doğal havalandırma, özellikle hibrid (karma mod) havalandırma ilkesini kullanan mekanik bir sistemle birleştirildiğinde güvenilir olabilir, ancak bu modern doğal havalandırma sistemlerinin bazıları, mekanik sistemlere göre inşa edilmesi ve tasarlanması daha pahalı olabilir.

Genel olarak, doğal havalandırmanın avantajı, çok basit bir sistemle düşük maliyetle çok yüksek bir hava değişim hızı sağlama kabiliyetidir. Hava değişim hızı önemli ölçüde değişebilse de, modern doğal havalandırma sistemli binalar (uygun şekilde tasarlanan ve işletilen), doğal kuvvetlerle çok yüksek hava değişim oranları sağlayabilir ve bu da minimum havalandırma gereksinimlerini büyük ölçüde aşabilir.

Doğal bir havalandırma sisteminin bir takım dezavantajları vardır.

  • Doğal havalandırma değişkendir ve iç ortama göre dış iklim koşullarına bağlıdır. Hava akış hızını üreten iki itici güç (yani rüzgar ve sıcaklık farkı) stokastik olarak değişir. Doğal havalandırmanın kontrol edilmesi zor olabilir, hava akışı bazı yerlerde rahatsız edici derecede yüksek ve bazılarında durgun olabilir. Bazı olumsuz iklim koşullarında düşük hava değişim oranına sahip olma olasılığı vardır.
  • İyi bir negatif basınç yokluğundan dolayı hava akış yönünü kontrol etmede zorluk olabilir; koridorların ve bitişik odaların kirlenmesi bu nedenle bir risktir.
  • Doğal havalandırma, partikül filtrelerinin kullanılmasını engeller. İklim, güvenlik ve kültürel kriterler, pencerelerin ve menfezlerin kapalı kalmasını; Bu durumlarda, havalandırma oranları çok daha düşük olabilir.
  • Doğal havalandırma sadece doğal kuvvetler mevcut olduğunda çalışır; Yüksek bir havalandırma hızı gerektiğinde, doğal kuvvetlerin mevcudiyeti için gereklilik de aynı şekilde yüksektir.
  • Doğal havalandırma sistemleri genellikle beklendiği gibi çalışmaz ve normal çalışma, pencereler veya kapılar açılmayan, ekipman arızası (eğer yüksek teknolojili bir sistem ise), yardımcı servis kesintisi (eğer yüksek teknik sistem), kötü tasarım, kötü bakım veya yanlış yönetim.
  • Basit doğal havalandırma sistemlerinin bakım maliyeti çok düşük olsa da, doğal bir havalandırma sistemi uygun bir şekilde monte edilemiyorsa veya fon sıkıntısı nedeniyle sürdürülemiyorsa, performansı tehlikeye girebilir ve havadan kaynaklanan patojenlerin bulaşma riskinde bir artışa neden olabilir .

Bu zorluklar, örneğin daha iyi bir tasarım veya hibrit (karma mod) havalandırma kullanılarak aşılabilir. Gürültü, hava kirliliği, böcek vektörleri ve güvenlik gibi diğer olası dezavantajların da dikkate alınması gerekir. Bu sorunlardan dolayı, doğal havalandırma sistemleri, enfeksiyon kontrolünde önemli bir araç olmak yerine, bulaşıcı hastalıkların sağlık kurumlarında yayılmasına neden olabilir.